Máme i vlastný discord server: https://discord.gg/fgWjDdg2rE?

NHL Awards 2016

Všechno možné ohledně zámořské NHL.

Pôvodne som chcel vytvoriť topic so sub-topics ohľadom NHL Awards 2016, ktoré sa uskutoční v Las Vegas, Hard Rock Hotel & Casino, s dátumom 22nd Jun. Ako som zistil, do topicu nemôže vložiť sub-topic ani admin a zakladať „fórum“ je zbytočné pre jednorazovú záležitosť, takže všetko necháme v jednom. Skôr ako riešenie nejakých odhadov a tipovania by som dal priestor konštruktívnej diskusii s pádnymi argumentami. Napríklad v rámci Norris trophy sme sa v chate nielen s Loganom rozprávali o jej udelení, resp. o tom, kto má väčší impact na tím, čo je podstatnejšie v role defencemen etc. Som si vedomý toho, že veľa vecí vyplýva z hry, systému, spoluhráčov a preto existuje množstvo protichodných názorov, čo je len plus. Zaujímavá diskusia by mala byť aj ohľadom Calder trophy alebo Jack Adams. Času je k dispozícii dosť, preto až ustane názorovo jedna téma, vložím do diskusie príspevok, ktorý začne novú diskusiu s ďalšou trofejou. V tomto úvodnom príspevku vždy nájdete obsah, kde bude názov trofeje a link k prvému príspevku k nej, takže vždy budete vedieť hneď nájsť, kde diskusia začínala, prípadne niečo dohľadať.

OBSAH:
James Norris Memorial Trophy
Jack Adams Award
Za seba, hneď na úvod poviem, že bezkonkurenčným víťazom je Erik Karlsson, napriek tomu, že uznávam 27 gólov Brenta Burnsa v súčasnej low-scoring ére NHL ako unikátny počin. Viac dal naposledy Mike Green ešte vo Washingtone Capitals a to v sezóne 2008-09 (31). V polovici Marca pri víťazstve 3:2 nad Boston si pripísal 1 goal a 1 assist, čím vyrovnal franchise record San Jose pre single season a na chvíľku poskočil do top 10 scorers NHL. Ak by s Karlssonom obaja skončili v top 10, bolo by to prvýkrát od sezóny 1973-74, keď v TOP 10 skončili legendárny Bobby Orr (pre mňa best player ever) a Ranger Brad Park. Karlsson má career-best 66 assists, najlepší v NHL spomedzi všetkých. Naposledy vyhrával d-man túto štatistiku v sezóne 1974-75, kto iný ako Bobby Orr (89 A). Erik je len 2nd D-man v histórii NHL, ktorý viedol bodovanie klubu v 3 po sebe idúcich sezónach (tým prvým bol Potvin v drese Islanders 1974-77).

Ako som už spomínal, pri Norris Trophy vzniká priestor na diskusiu ohľadom role pre d-men. Ľudia píšu ohľadom Karrlsonových defensive liabilities, pričom zabúdajú na to, aký impact má na tím jeho hra, resp. offensive abilities predchádzajú tomu, aby musel hrať v d-zone. Na základe jeho kontroly puku nikdy nebol negative possession player a podieľal sa na 36,6 % gólov, ktoré Sens vstrelili. Burns nie je tak astronomicky dominantný v possession, ale tiež má veľký podiel na góloch a to 31,5 %. Hokej, aký sme poznali ešte pred lock-outom 2004-05, zmenil hodnoty posudzovania kvality hráčov. Stay-at-home defensman je samozrejme stále platný, blocking shots nevymizlo, D-zone positioning a physical game sú stále vážené prvky hry, avšak tímy sa snažia predchádzať hre vo vlastnom obrannom pásme. Stačí sa pozrieť na draft a človek vidí, že key skills sú skating ability a puck-movement. Ak máš puk, nemôžeš hrať v d-zone. Preto Bobby Orr bol skvelý, pretože permanentne bol v držaní puku a nikdy neskončil v záporných hodnotách.

Karlsson má cez 29 min TOI per game a to nehráva PK, čo je najčastejší argument, prečo si nezaslúži získať Norris Trophy. Najlepší hráč tímu, ktorý generuje ofenzívu a hrá takmer polovicu zápasu nie je nutný aby blokoval strely počas oslabenia a vyhadzoval puky. Penalty kill je skôr systémová záležitosť založená na efforte. Tým netvrdím, že Karlsson nie je vo všeobecnosti v support role v rámci d-zone, čoho sú si v Ottawe vedomí už od nástupu Karlssona do NHL, keď začínal s Filipom Kubom, ktorý mal na starosti defenzívne aspekty hry, zatiaľ čo Karlsson sa staral o transition Sens.

Nižšie uvedené štatistiky sú z regular season pri even strength, aby sme eliminovali rozdiely, ktoré vyplývajú z hry pri 5v4, 4v5 etc.

Burns | 1533.00 TOI | 18,7 TOI/Gm | 1,58 SF%Rel | 2,61 CF%Rel | 504 iCF |
Doughty | 1672.78 TOI | 20,4 TOI/Gm | 3,58 SF%Rel | 4,41 CF%Rel | 285 iCF |
Karlsson | 1731.19 TOI | 21,11 TOI/Gm | 6,32 SF% Rel | 7,22 CF%Rel | 402 iCF |

Karlsson má najvyšší TOI pri ES, pričom dosahuje najvyššie číslo Shots For relative to team (SF%rel) a Corsi For relative to team (CF%rel). Medzi hráčmi sú pomerne veľké medzery, na čo samozrejme vyplýva kvalita tímu, pričom sa zviditeľňuje Karlssonov impact na tím. Na základe individual shot attemptts vidieť, že Burns je spomedzi nominovaných skôr shooter.

Advanced stats sú stále vývoji, v tejto sezóne testovali akýsi passing project v rámci shot-based metrics, pričom skúmali shot attempts/non SOG attempts a hráčov podiel na nich (shots, A1, A2, A3). Snáď od ďalšej sezóny budú k dispozícii číselné údaje ako A2 SAG/TeamCF% resp. „percentage of Corsi events a player contributes to by way of their secondary passes leading to shot attempts“. V rámci týchto testov sa Doughty podieľal na 17,07% pokusoch tímu, Karlsson 55,83%, a Burns na 34,82%, pričom bol spomedzi nominovaných na Norrisovu trofej v spomínaných testovacích zápasoch (10+) so 42 strelami najaktívnejším strelcom (Karlsson 10 SOG, Doughty 11 SOG). V prípade všetkých non SOG attempts mal Karlsson podiel 82,66%, Burns 51,69% a Doughty 28%. Kombinovane v rámci všetkých shot attempts a non SOG attempts mal Karlsson 73,09 % podiel, Burns 47,12% a Doughty 22,71%.
Ja Erika v laske velmi nemam, ale musim suhlasit :) Doughty ale podla mna ani v nominacii byt nemusel, priam sa tam ziada Josi.
Pali_Caps píše:Ja Erika v laske velmi nemam, ale musim suhlasit :) Doughty ale podla mna ani v nominacii byt nemusel, priam sa tam ziada Josi.
Karlsson, ako hráč z Ottawy, tiež nie je u mňa v obľube, ale kvality a prínos pre tím mu nemôže nikto uprieť. :yes:

Miesto Doughtyho by som osobne nominoval Sutera, ktorý je akosi prehliadaný, pritom mal career best – 51 points. Suter je skvelý shot attempt suppresor s výbornými Rel metrics. Proti nominovaným Ds má highest TOI per game pri ES 21,55. Relative shots for percentage 5,91 a CF%Rel 4,35. Minnesota nie je posession tím ako Los Angeles, preto Suter (50,25) nemá také CF% ako Doughty (58,94). Ale v tomto jeho životnom ročníku mi do tej nominácie pasuje podstatne viac ako Doughty.
tak k Norris trophy asi nie je potrebné nič písať, tam je len jeden kandidát :neviem:

Erik Karlsson
Joe S. píše:tak k Norris trophy asi nie je potrebné nič písať, tam je len jeden kandidát :neviem:

Erik Karlsson
Případně ještě Karlsson z Ottawy, anebo Erik Karlsson od Sens. Jeden z těchto tří určitě.
Pali_Caps píše:Ja Erika v laske velmi nemam, ale musim suhlasit :) Doughty ale podla mna ani v nominacii byt nemusel, priam sa tam ziada Josi.
Jelikoz mam nasledovany Nashville viac ako Karlssona v Ottawa, tak preto neviem Karlssona ohodnotit, ale musim suhlasit s Josim. Josi je urcite hrac, ktory by si minimalne zasluzil nominaciu na Norris Trophy.
Jeho vplyv na tim je vysoky, skvele ovlada puk, myslim ze v Nashville uz prerastol Webera. Ak by som daval hlas, dam mu hlas na Norris :)
A Preds majú okrem Josiho a Webera ešte Ellisa a Ekholma, mohli si dovoliť zbaviť sa aj Jonesa a my nemáme nič :hroza:

Tak skúsme si predstaviť že Karlsson v NHL nie je, potom by ten Norris bol zaujímavejší, ja by som volil Burnsa tento rok je neskutočný a aj ten jeho image :good:
Jack Adams Award

- Coach who has "contributed the most to his team´s success."


Jack Adams Award je ocenenie, ktoré by som osobne udeľoval s ohľadom na playoff. Práve v post-season vyniknú schopnosti head coacha a preukáže sa jeho impact na tím. Stačí si spomenúť na legendárnu sériu zo sezóny 1985-86, Calgary Flames vs. Edmonton Oilers, keď v 7-zápasovej sérii postúpili zverenci trénera "Badger Bob" Johnsona, pričom vyradili hviezdny Edmonton s Gretzkym, Messierom, Kurrim, Coffeym, Andersonom a zabránili tak edmontonskému hattricku, hoc sami prehrali v Stanley Cup Final proti Canadiens. Ak by som mal uviesť nedávny príklad, potom by to bol Queneville vs. Bruins, keď vo finále absolútne eliminoval schopnosti Zdena Cháru (Boston vtedy vyradil postupne Toronto 4:3, NY Rangers 4:1, Pittsburgh 4:0).

V posledných rokoch sa Jack Adams udeľuje trénerom, ktorí dosiahli sezónneho úspechu s tímom, ktorého predpoklady pred sezónou neboli nijak optimistické. Exceeded expectations ešte neznamenajú, že je jeden tréner lepší ako druhý. Je Roy lepší tréner ako Queneville, Babcock alebo Sutter? Jack Adams má nakročené stať sa symbolickou cenou, ktorá nemá výpovedné hodnotu.


Obrázek

Tento rok boli nominovaní: Lindy Ruff, Barry Trotz a Gerard Gallant.

Ak by som si mal vybrať z nominovaných mien, dal by som hlas Barrymu Trotzovi. Trotz prevzal „floundering“ Caps a spravil z nich President´s Trophy Champions (2nd v histórii). Trotz nikdy ocenenie nevyhral, avšak bol 3-krát nominovaný. Po Bryanovi Murray (1983-84) a Bruceovi Boudreau (2007-08) je tretím nominovaným head coachom v histórii Capitals. Vo Washingtone stanovil nový franchise-record s 56 wins. Ako top regular-season club mali bilanciu 56-18-8 a 120 points. Caps tiež dosiahli franchise-record v road wins (27). Washington bol 2nd v NHL v rámci goals per game (3,02) a goal-against per game (2,33). V penalty killing dosiahli úspešnosť 85,2% (2nd) a 21,9 power-play percentage. Trotz bol tiež zvolený ako tréner pre All Stars Game do tímu z Metropolitan Division. Napriek tomu, že Washington bol považovaný za contendera, Trotzovi sa podarilo zmeniť kultúru a predovšetkým vnímanie Alexandra Ovečkina.

V nominácii mi však chýba Sullivan, Hitchcock alebo Peters. Hitchcocove St. Louis skončilo 2nd v Central division, 2 points za Dallasom a to napriek častým zraneniam. Tiež Peters s Carolinou, ktorá mala ešte v polovici marca 4th best possessions numbers 52,5% a to napriek absencii talentu, E. Staala alebo Versteega. Pittsburgh s Mikeom Johnstonom bol jeden z najhorších „Pittsburghov“, ktoré sme za dlhé roky mohli vidieť. Od príchodu Mike Sullivana som pre zmenu nevidel silnejší „Pittsburgh“. Ak by som mohol zvoliť kohokoľvek, Jack Adams by dostal práve Sullivan.
NORRIS TROPHY point of view

Předem chci deklarovat, že tímhle příspěvkem nijak nechci shazovat podle mě pravděpodobného vítěze Karlssona a ani nechci rozporovat, jestli si tři nominovaní zasloužili nominaci víc, než jiní nenominovaní. Chci jen nabídnout jiný náhled na věc a nabídnout porovnání, které třeba na první pohled není hned viditelné.

Jak se dá ode mě čekat, bude to analytický pohled na věc.

Pro analýzu jsem se rozhodl vybrat 7 beků, jejichž výběr mi pomohli dát dohromady tomasinho, Pali_Caps a Mike715. Měli by reprezentovat z našeho pohledu sedmičku beků, kteří udělali největší impact na své týmy a podávali nejlepší výkony v téhle sezóně.

Trojici Karlsson, Burns, Doughty doplňuje Josi, Ekman-Larsson, Hedman a Letang.

Všechny advanced stats čísla jsou v tomto příspěvku jsou z even strength 5on5 situací.

BODOVÁ PRODUKCE

Tohle je první a nejstěžejnější statistika, která je brána v potaz při hodnocení kandidátů na Norris Trophy. Kolik bodů který bek udělal asi dobře znáte, co nám ale říkají analytics numbers? Nejprve pohled čistě na GF60, tedy ke kolika gólům týmu hráč přispěje, když je na ledě na 60 minut hry.

1. Ekman-Larsson - 2.72
2. Hedman - 2.72
3. Karlsson - 2.63
4. Burns - 2.50
5. Letang - 2.31
6. Josi - 2.18
7. Doughty - 2.16

Na to navážu statistikou GF60 RelTM, která nám ukazuje hráčovo GF60 MINUS vážený průměr GF60 všech teammates. Vyšší číslo je lepší. Výsledné číslo ukazuje vliv hráče na gólovou produkci hráčů s kterými je na ledě.

1. Ekman-Larsson - 0.97
2. Karlsson - 0.78
3. Hedman - 0.73
4. Burns - 0.47
5. Josi - 0.27
6. Doughty - -0.07
7. Letang - -0.30

Tato čísla nám dávají lepší přehled o hráčově vlivu na gólovou produkci, než samotně stojící počet bodů. Vidíme, že švédský trojblok v ofenzivní produkci zcela válcuje ostatní 4. Zejména vliv OELa je tady jasně viditelný a popravdě nebýt jeho, Arizona by dost pravděpodobně sahala po Matthewsovi. Zajímavé je porovnání Karlssona s Hedmanem. Vliv obou je neoddiskutovatelný, pro Karlssona hraje wow efekt, který způsobuje jeho celková bodová produkce, ale můžeme jasně vidět, že Hedmanův impact v Tampě je na velmi podobné úrovni. S tím, že jeho Tampa se dostala do PO, kde zejména v sérii proti Islanders sám Hedman výrazně promluvil i bodovou produkcí.
Na druhé straně vidíme celkem nevýrazná čísla Doughtyho. Jeho deficit je způsobený tím, že Kings jsou tým, který méně skóruje v 5on5 situacích.

DEFENZIVNÍ SCHOPNOSTI

Druhá strana mince je hodnocení hráčovy schopnosti gólům předcházet. Stastistika GA60 RelTM znamená GA60 MINUS vážený průměr GA60 všech teammates. GA60 asi dokážete odvodit, že je statistika říkající, kolik gólů tým dostane, když je hráč na ledě na 60 minut hry. Zde je menší číslo lepší.

1. Doughty: -0.51
2. Hedman: -0.35
3. Josi: 0.10
4. Letang: 0.40
5. Burns: 0.43
6. Ekman-Larsson: 0.61
7. Karlsson: 0.75

Tohle je naopak silná stránka Doughtyho a ofenzivně ladění beci Burns s Karlssonem tady naopak zaostávají. Zajímavý kontrast se nabízí při pohledu na švédský trojblok. Zatímco Karlsson a OEL se tady z vrcholu v hodnocení ofenzivního vlivu propadli na dno v defenzivním vlivu, Hedman zůstal nahoře a je druhý nejlepší z hodnocených. Tady se dá snadno namítnout, že Tampa hraje týmově lépe defenzivně oproti Ottawě a Arizoně. Má ale týmová hra Tampy vliv na čísla Hedmana nebo Hedman má vliv na čísla Tampy?

Captain Crunch ve svém příspěvku zmiňoval v souvislosti s Karlssonem to, že je mu vyčítána právě slabší defenzivní stránka hra. Ta je myslím patrná jakýmkoliv okem. Já nezpochybňuji, že by Karlssonovi mělo jít k tíži, že nechodí na PK. Nicméně mnou představovaná čísla ukazují hru 5on5. Na chvilku zaběhnu k číslům Karlssona v porovnání s ostatními beky Ottawy, která nám ve stejně statistice GA60 RelTM říkají, že...

1. Ceci: -0.46
2. Wiercioch: -0.33
3. Phaneuf: -0.26
4. Borowiecki: -0.17
5. Cowen: -0.7
6. Wideman: -0.16
7. Methot: 0.18
8. Karlsson: 0.75

...Karlssonova schopnost gólům předcházet není dobrá ani v rámci jeho vlastního týmu. Zjednodušeně řečeno Senators dostávají s ním na ledě nejvíce gólů při 5on5. O dost více gólů.

Vrátím se k naší sedmičce. Tentokrát statistika PDO, tedy součet shooting percentage a save percentage, když je hráč na ledě. Více jsem tuhle statistiku vysvětloval v mém příspěvku v topicu Blues o Paraykovi. Je pro mě ukázkovým průnikem mezi ofenzivním a defenzivním vlivu na produkci a předcházení gólů.

1. Hedman: 101.8
2. Ekman-Larsson: 100.6
3. Doughty: 100.2
4. Burns: 99.7
5. Karlsson: 99.7
6. Josi: 99.5
7. Letang: 98.9

Králem je tady opět Hedman, který se o 1.8 % pohybuje nad ideálním číslem 100. Jeho náskok na druhého OELa je docela značný. Z nominované trojice na Norris Trophy vede Doughty, Karlsson s Burnsem za ním příliš nezaostávají.

Analýzu uzavřu ještě čísly ze zone starts. Ty ukazují nejlépe trenérovu důvěru v hráče v tom, do jakých situací ho staví. Je jasné, že hráč, který častěji startuje v OZ má větší potenciál pro bodovou produkci, než když startuje v DZ.

Obrázek

Z tabulky vidíme, že nejtěžší pozici dostával z naší sedmičky OEL, který jako jediný startoval v DZ častěji, než v OZ. Na druhé straně velmi podobné využití má čtveřice Hedman, Doughty, Letang a Karlsson, které jejich trenéři častěji využívali v NZ nebo OZ a na buly v DZ chodili méně. Burns a Josi byli svými trenéry využívání zhruba rovnoměrně.


Tímto analýzu uzavřu. Věřím, že si tady pár čtenářů našlo chvilku k její přečtení. Nechci dělat nějaké shrnutí a vyhlašovat, kdo si myslím, že by si Norrise zasloužil. Každý na to má svůj názor. Každopádně myslím, že analytika nám může přinést rozhodně zajímavé poznatky. Budu rád za jakékoliv reakce. :yes:
Jsem trosku nacamranej, a navic je to uz trochu offtopic, takze dyztak mi to vymazte, ale zkuste mi nekdo vysvetlit jaka vyhoda je start OZ, pred DZ. A nemyslim to nejak spatne. Vim treba, ze se vycitalo Berubemu, ze nasazoval Coutse malo na OZ. Ale IMHO je to proste o vyhranem FO. Je nekde treba analyza, kolik golu pada percentualne z OZ a kolik z DZ? A zda to souvisi s FO%? Cili, pokud nasadim na DZ hrace s vyssi FO% tak ma dejtme tomu vetsi sanci na gol z brejku..
Napriklad u nas byl silenej pruser s PP%, protoze G, ackoliv super na FO, mel v OZ priserny FO stats, takze jeho nasazeni na OZ bylo k nicemu..
Za tím nesmíš hledat už nějaké navazující hypotetické věci jako brejky, kdo vyhraje buly apod. Jde čistě o logiku věci, že když hráče nasadíš na FO do DZ, je pro toho hráče složitější dostat se k soupeřově brance a vystřelit nebo napomoct gólu, protože celý tým musí založit transition, příp. udělat brejk nebo jakýmkoliv jiným způsobem dostat puk přes celé hřiště k soupeřově bráně. Kdežto když toho samého hráče postavíš na FO do OZ, nemusí podnikat žádný systémový krok k ohrožení brány, de facto může vystřelit hned po buly nebo najet si na dorážku. Possession numbers, případně rovnou gólové stats tak získá lehčeji, než druhý hráč, který dostává zone starts v OZ méně.

Z defenzivního pohledu když startuješ v OZ, nehrozí ti okamžitě po buly bezprostřední ohrožení brány. To při startu v DZ naopak hrozí a nesmíš nic pos*at už při samotném rozestavení při vhazování. Proto více startu v DZ dostávají defenzivně zodpovědnější hráči.
ty statistiky jsou super... rozhodně je to vítaný zpestření, který značně převyšuje běžnou hodnotu normálního příspěvku (názoru).. like it, pro celý hokejforum určitě dobře, že se tim někdo takhle zabejvá a ještě je ochotnej to tu pro nás ostatní, co by o tom jinak neměli ani pojem, sdílet :cool:

já, čistě jenom proto, aby to nebylo tak jednostranný, k tomu ještě přidam pár věcí, kterých si u obránců všímám já, když jsou na ledě, a tedy na základě čeho si utvářim názor, jestli ten obránce hraje dobře nebo ne...

v útočnym pásmu
1. schopnost poslat puk jinam než jsou na první pohled viditelné možnosti (neboť ty viditelné vidí aji soupeř, takže z nich tak často nezaprší)
2. schopnost vystartovat hloubš do třetiny, za účelem udržet pásmo a nepropadnout
3. precizní safety first option, tedy tvořit jenom když je co, když neni tak bezchybné nahození za bránu či d-to-d pass
4. účelná střela... tzn. vystřelit tak, aby z toho skutečně mohl padnout gól a ne jenom proto, aby se zbavil puku

v obranym a střednim pásmu při bránění
1. soubje 1v1 přičemž čímž kvalitnějšího má proti sobě soupeře, tím je ten souboj cennější, tedy prakticky schopnost vytlačit útočníka ze středu pole do stran hřiště či samotný sebrání puku
2. umění správně si přebrat hráče v obranym pásmu (ať je co nejmíň takovejch těch wtf. momentů, kdy je někdo před kasou úplně sám) + samozřejmě znemožnění či ztížení svýmu hráči skórovat
3. Správné blokování shooting a passing lines, blokování střel tak, aby nestínil golmanovi nebo netečoval
4. Tvrdost, aby to hráče před bránou bolelo, aby si hráči u mantinelu hlídali radši svoje tělo namísto přemejšlení co udělaj z pukem

v obranym a střednim pásmu při rozehrávce
1. jak dokáže dát first pass popřípadě sám vyvézt, pokud se nenabízí obvious choice.. když je po mantinelu volnej hráč, tak dam dobrej pass i já.. spíš schopnost založit útok i proti rozestavený a připravený pasti nebo celkově prostě do plnejch
2. kombinační schopnost v obranym pásmu (jestli jenom nevyhazuje puky, ale jestli se snaží, a hlavně úspěšně, v tomhle prostoru neni dobrý dělat turnovery, rozehrát kreativně puk.. což je člověk až někdy nechápe v tý rychlosti, jak si dokážou občas vyměnit puk :slintac: )

To jsou takový základy, dle kterých si dělám obrázek o obránci já...

účelem tohodle příspěvku je každopádně jen to, aby si lidi mohli sami udělat obrázek, jakou váhu těm statistikám chtěji přikládat.. přičemž tady asi neni žádná správná strana (špatně jsou maximálně extrémy, teda řídit se jenom podle nich nebo je naopak úplně ignrovoat).. je hádam na každym jakou váhu jim přiloží.. celkově jsem se k tomu chtěl vyjádřit už delší dobu.. tady jsem dostal prostor.. tak snad si lidi na základě tohodle příspěvku dokáží udělat lepší představu o tom, co vše zaznamenává lidskej mozek, a tedy na základě čeho všeho si třeba Tippett (kterej toho samozřejmě dokáže vnímat ještě mnohem víc a zároveň vzhledem k svým zkušenostem získávat mnohem cennější informace, když se dívá na to samí co já) utváří "názor", když se na hokej jenom dívá... tolik k tomu.... každopádně se těšim na další analýzy, třebaže já ty statistiky úplně nemusim.. ale jak už jsem psal na začátku, pořád to má, podle mě, o dost větší výpovědní hodnotu než klasickej příspěvek.. :clap: .. takže každopádně díky za to :klobuk:
Zaujímavé, koľko sympatizantov si nájde štatistický príspevok bez vyjadreného názoru. Pred mesiacom som čítal článok, kde autor uvádzal tieto štatistiky a v závere napísal vetu: „I know people are wowed by Karlsson’s numbers but I personally have a problem awarding the Norris Trophy to a defenseman who plays like a forward while his team suffers defensively while he is on the ice.“

Shot suppression je ukazovateľom predovšetkým kvality defensive structure a systému. Tieto tímy majú zväčša nadpriemerný goaltending (štatisticky). Tímy s low events rates v shots for a shots against majú problém generovať ofenzívu dostatočnú na to, aby vyhrávali zápasy. Ottawa patrí do spodnej tretiny ligy v rámci Corsi For Total a v Corsi Against Total, kde jej patrí predposledné miesto. Napriek tomu boli 4 víťazstvá od playoff, pričom najlepší forward Sens, v rámci bodovej produkcie ligy, Stone, skončil na 40. mieste. V rámci vstrelených gólov (F) bol z Ottawy najvyššie Hoffman a to na 30. mieste.

NHL je viac ako kedykoľvek predtým five-player game, tento postupný vývoj nikto nepopiera. Avšak problémom advanced stats, resp. ľudí, ktorí ich využívajú (nehovorím o tebe honziss), je predovšetkým fakt, že neberú do ohľadu coaching strategy a vytvárajú dojem, že one-dimensional grinders/role players prakticky neexistujú a všetci sú multi-skilled skaters so seberovným postavením v systéme. Čo je, samozrejme, nezmysel. Stručne napísané: Karlsson je Ottawa. Veľká časť ich gólov pôsobí ako pri powerplay, za čo môže faktor #65. Pri jeho povinnostiach generovať ofenzívu, často hlboko v offensive-zone, je vysoká pravdepodobnosť jeho absencie v backcheckingu. Hokej je hra chýb, ale robí tie chyby priamo Karlsson alebo vychádzajú z jeho postavenia, resp. systému? Na základe čísel, ktoré poukazujú na matematické nedostatky Karlssonovej hry, existuje človek, ktorý si myslí, že Ottawa bez Erika Karlssona by získala viac bodov? To, čo štatistiky nezobrazia, je skill. Karlsson v d-zone vie efektívne odstaviť súpera od puku, čistým hitom zastaví protiútok, je výborný backward skater, dominuje v own-zone breakouts. Hlavným cieľom dnešných blueliners je predovšetkým získať puk späť.

Rovnako tak snaha o zrovnoprávnenie všetkých d-men čisto na základe even strength stats, pri konverzáciách o udeľovaní Norris Trophy, vedome znižuje schopnosti, ktoré by pri jej udeľovaní mali hrať rolu. Zatiaľ čo penalty-kill je predovšetkým systémová záležitosť, quaterbek na PP musí vykazovať určité, nadštandardné, abilities. Ottawa mala 26. najhoršiu PP% (15,8). Napriek tomu bol Karlsson najlepším nahrávačom na presilovkách v lige, v konkurencii Burnsa, Letanga a ďalších, ktorí majú kvalitnejšiu podporu útoku. Hedman mal pre porovnanie 11 PPP (42. spomedzi Ds).

*Karlssonov "wow effect" rozhodne nie je výsledkom idealizovaného vnímania jeho hry
Zobrazit příspěvky za předchozí:
Seřadit podle:
Ve fóru je celkem 0 uživatelů :: 0 registrovaných a 0 skrytých (založeno na uživatelích aktivních během poslední 3 minuty)
Nejvíce zde současně bylo přítomno 58 uživatelů dne stř 03. dub 2013 21:57

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé
1998 NAGANO